Nareszcie spełniło się twoje największe życiowe marzenie. W końcu udało ci się zajść w ciążę i wejść w ten przepiękny stan, który potrafi być najlepszym okresem w życiu. Pamiętaj jednak, że od tej pory musisz dbać nie tylko o siebie, ale także i o swoje dziecko. Twój zdrowy jadłospis (bądź ten niezdrowy), czyli to co spożywasz, będzie mieć olbrzymi wpływ na jego rozwój i może zadecydować o tym, czy ten rozwój będzie prawidłowy. Postaraj się więc odpowiednio zbilansować menu. Wyjątkowo nie patrz aż tak bardzo na kaloryczność poszczególnych produktów, a skup się bardziej na ich wartościach odżywczych.
Podstawowym źródłem energii i dostawcą kalorii będą w twoim przypadku produkty zbożowe. Dostarczają one węglowodanów złożonych. W przeciwieństwie do tych prostych (występujących np. w słodyczach) są powoli rozkładane w organizmie i stopniowo uwalniają kryjącą się w nich glukozę. Produkty zbożowe mają też sporo błonnika. Jego dawka jest w nich nawet dwu czy trzykrotnie wyższa niżeli w produktach wykonanych z oczyszczonej mąki. A zdrowy jadłospis w ciąży musi uwzględniać przynajmniej te 35 g błonnika, gdyż jest to substancja chroniąca przed zaparciami, które niestety często dokuczają przyszłym mamom (zwłaszcza w trzecim trymestrze).
Ciąża wymaga też od ciebie przyswajania większych dawek witamin z grupy B. Jeżeli nie przepadasz za mięsem i raczej go unikasz, musisz dostarczać sobie te substancje wraz z produktami nabiałowymi. O ile nie jesteś uczulona na laktozę, nie masz żadnych przeciwwskazań do tego, by zrezygnować z pełnotłustego mleka, śmietany, jogurtów czy kefirów.