Suszenie grzybów to znakomity sposób na ich przechowanie, a przy tym metoda gwarantująca niezwykły smak i zapach potraw, do jakich doda się suszone grzyby. Jest to też najczęściej stosowany sposób na wykorzystanie nadwyżki darów leśnych. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak suszyć grzyby, by było to nie tylko efektywne, ale też wygodne.
Najlepszy wybór – suszarka
Jeśli jest się fanem grzybobrania i urodzaj dopisuje, na pewno warto zdecydować się na kupienie specjalnego urządzenia, czyli suszarki. Warto je wybrać tym bardziej, że nie jest ono bynajmniej dedykowane tylko do grzybów. Można w nim też suszyć zioła i owoce, więc inwestycja taka na pewno się opłaci, tym bardziej że takie sprzęty nie kosztują wiele – ich ceny zwykle zaczynają się od stu złotych. Warto przy tym wybrać urządzenie wielopiętrowe, które pozwoli na szybsze suszenie większych partii produktów.
Suszarka jest najlepszym wyborem nie tylko dlatego, że działa szybko. Jest to też najefektywniejsza metoda. Oczywiście dobrze jest też suszyć grzyby na słońcu, jednak jesienią, kiedy się je zbiera, nie zawsze już można liczyć na dogodną pogodę. Nieumiejętne suszenie w piekarniku często zaś powoduje bardziej pieczenie grzybów niż ich faktyczne suszenie, rozumiane jako odparowanie wody. W suszarce odpowiada za to nie wysoka temperatura, a powietrze, dzięki czemu grzyby są bardziej aromatyczne i mają większe walory.
Suszenie grzybów w piekarniku na papierze
Na metodę tę decyduje się wiele osób, szczególnie gdy pogoda nie dopisuje na tyle, by w grę wchodziło suszenie grzybów na słońcu. To jednak rodzi wiele problemów. Chcąc odparować duże ilości wody z grzybów, wiele osób ustawia na początku dużą temperaturę, co skutkuje pieczeniem się grzybów, a nawet ich przypaleniem. Warto też pamiętać, że drzwiczki piekarnika powinny być uchylone, by woda z grzybów mogła odparowywać. Jej duża ilość jest problemem zwłaszcza w przypadku deszczowych dni, gdyż grzyby wchłaniają wodę jak gąbka. Może to też skutkować pojawianiem się wody na dnie piekarnika. Papier także jest problemem, ponieważ mokre grzyby w trakcie suszenia przyklejają się do niego, a ich odrywanie może skutkować rozrywaniem ich lub nawet być niemożliwe. Co zatem zrobić? Najlepiej jest suszyć w piekarniku grzyby wstępnie podsuszone, które nie mają już w sobie tyle wody. Wiele osób też rezygnuje z papieru, rozkładając je na siatce będącej elementem wyposażenia piekarnika. Taka metoda jednak sprawdza się tylko w przypadku niewielkiej ilości grzybów, gdyż na tacce tej nie zmieści się ich dużo.